3 redenen waarom we uitstellen, uitstellen & nog eens uitstellen...


Ik zie mezelf nog zitten. Onderuit gezakt op de bank, met een hersenloze serie zoals Love Island aan, kauwend op een chippie.. Gewoon omdat het kan. Ik zie er van buiten ontzettend lui en ongeïnteresseerd uit, maar van binnen voel ik onrust en stress. Want ja, eigenlijk zou ik nu aan het werk moeten voor een opdracht die ik over een week af moet hebben. Wat moet ik met mezelf?


Mijn vriend irriteert zich kapot aan mij als ik er zo bij zit, niets inspirerend aan. Maar hij begrijpt het ook niet denk ik dan. Hij is zo iemand die altijd alles goed voor elkaar lijkt te hebben, enorme discipline en altijd gemotiveerd. Hij heeft makkelijk praten, want hij weet wat hij wil en vindt dat ook nog eens heel leuk. Ik vind hem stiekem irritant omdat hij het zo goed voor elkaar heeft. Mister Perfect noem ik hem dan. En terwijl ik het zeg, schaam ik me.. want eigenlijk ben ik gewoon jaloers op zijn energie. 

De wanhoop zat er goed in bij mezelf. Hoe kom ik af van dat slome gevoel waardoor ik nergens zin in heb, behalve simpele dingen waar ik niet bij na hoef te denken? Het voelde als een escape van de belangrijke dingen die ik wilde doen. 

Het mooie van dat echte wanhopige gevoel is dat je er op een gegeven moment zo naar van bent, dat je eraf wil. Als het maar erg genoeg is. Dus ik ging op onderzoek uit. Hoe doen die mensen zoals mijn vriend dat toch? Ik sprak er met mensen over, heb veel gelezen en volgde online een life coach. 

Zo kwam ik erachter dat een gebrek aan Focus de hoofdreden is voor dat vreselijke uitstelgedrag. Ja eigenlijk super logisch als je er over nadenkt, maar waardoor kan ik me dan zo slecht focussen en waarom kunnen andere mensen dat wel?

Omdat ik geen plan heb voor wat ik wil bereiken. En als ik geen plan heb, dan word ik makkelijk afgeleid. Mensen die succesvol, gedisciplineerd en gemotiveerd zijn hebben een plan voor hun leven en daardoor kunnen zij focussen. 

Als je geen plan voor jouw leven hebt, zijn er 3 dingen waar je makkelijk door afgeleid raakt en zorgen voor dat uitstelgedrag: 

1. Angst

Angst? Ja, alles wat we eng vinden proberen we te vermijden. Dat is een natuurlijke reactie. Ons brein neemt een loopje met ons, want we denken vooruit en meestal in de aller slechtste scenario’s. Wat als... Wat als ze het niet goed vinden, wat als ik het niet haal, straks kan ik het helemaal niet. Ik weet nu al dat ik het toch niet ga halen. Al dat soort gedachtes hebben met angst te maken. En als we iets eng vinden, gaan we het vermijden, er niet aan denken, voor ons uit schuiven. Tot het punt dat de deadline in zicht is. Dan moeten we wel, maar nog steeds niet van harte. En die stress, niet te doen!

 

2. We willen voldoen aan verwachtingen van anderen

Van nature zijn we geneigd om anderen niet teleur te willen stellen. We moeten dus voldoen aan de verwachtingen van anderen. Als jij net lekker bezig bent met jouw opdracht en jouw vriendin belt omdat ze af wil spreken en advies nodig heeft, dan laat je per direct jouw werk liggen en is de vriendin veel belangrijker. Je ziet het ook bij groepswerk. Vaak voelen we ons hier verantwoordelijk voor onze groepsgenootjes en zijn we daarom goed aan het werk. Je wil ze niet laten zitten. Leren voor de toets die je alleen voor jezelf maakt, kan nog wel even wachten. Eigenlijk kun je jezelf alleen motiveren voor anderen.

 

3. Plezier

Omdat we geen plan hebben, uitstellen en ons daar gestrest door voelen, zijn we constant op zoek naar dat gevoel van opluchting. Even iets doen om maar niet met dat belangrijke ding bezig te hoeven zijn. Nog even iets lekkers eten, of nog even die aflevering kijken, of even kijken of er nog wat leuks op instagram te zien is. Het zijn allemaal dingen die ons heel snel op dat moment een goed gevoel geven. Vaak is dat gevoel van korte duur, maar veel makkelijker dan aan dat belangrijke ding werken waar ik het plezier pas van merk over een lange tijd. 

 

Voor mij was dit zo herkenbaar. Het gebrek aan focus en altijd op zoek naar dat gevoel van opluchting, er maar niet aan hoeven  denken en vooral heel veel vermijden uit angst voor falen. 

Het werd tijd om aan mijn focus te gaan werken. Dus ik had een plan voor mijn leven nodig. Want zonder plan, geen focus. 

Hoe ik dat deed? Wordt vervolgd...

Waar laat jij jezelf vaak door afleiden? Ik lees het graag in een comment hieronder :) 


Wil je tips om je studie weer op de rit te krijgen en om leren gaan met uitstelgedrag? Download dan mijn gratis E-book ‘Mijn studie weer op de rit’! Druk op de knop hieronder.