Ik heb eigenlijk geen idee wat ik later wil

Het schooljaar is alweer even bezig en het aftellen tot de herfstvakantie is begonnen. Je begon dit schooljaar vol goede moed met je nieuwe studie. Het maken van die studiekeuze was moeilijk, eigenlijk had je geen idee. Maar je moest toch wat kiezen, dus dat deed je. Het zal vast wel beter zijn dan de middelbare. Je had zin in een nieuwe frisse start. Niet meer zo schools en geen vakken meer die je toch nooit nodig hebt. Helaas valt dat tegen. Eigenlijk heb je het helemaal niet zo naar je zin. Je vindt de meeste vakken niet leuk, je hebt geen zin om naar school te gaan en je ziet jezelf dit werk later helemaal niet doen. Je weet sowieso niet goed wat je later wil doen. Je twijfelt of je wel door wil gaan met deze studie, maar je hebt ook geen idee wat dan wel. En daarnaast is het misschien nog wel te vroeg om te twijfelen. Wie weet wordt het nog leuker?

 

Geen motivatie is logisch

Als jij jezelf in bovenstaande herkent is het best logisch dat je weinig motivatie hebt om naar school te gaan. Want je hebt geen doel om naartoe te werken. Je hebt geen idee wat je later wil doen en hebt iets gekozen zonder goed te weten of dit het beste past. Je moet nou eenmaal naar school, dus je moest wel iets kiezen.

 Als er iets heel demotiverend is, dan is het wel iets ‘moeten’ en geen duidelijk doel hebben waar jij blij van wordt. En ik kan me voorstellen dat als je naar school gaat omdat het moet, zonder dat je echt weet waar je het voor doet, zorgt voor tegenzin.

 Het zou dus beter zijn als je zelf graag naar school wil omdat je een duidelijk beeld hebt van jouw toekomst en weet dat je daar deze opleiding voor nodig hebt. Dan is het ineens heel nuttig. Nog steeds zal je niet alle vakken leuk vinden, maar even doorbijten is makkelijker als je weet waar je het voor doet. Het kan ook dat je erachter komt dat de opleiding die je gekozen hebt inderdaad niet de juiste is. Dat er andere studies zijn die beter voorbereiden op wat jij later graag wil doen.

Kortom, weten wat je wil én waarom je dat wil is dus heel belangrijk om gemotiveerd naar school te gaan.  

Maar dat is nu net het probleem, hoe kom je erachter wat je wil als je echt geen idee hebt?!

Dat is een vraag die je niet 1, 2, 3 beantwoordt. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat wat je later wil doen steeds verandert. Het is niet zo dat je nu iets kiest voor de rest van je leven. Als je ouder wordt doe je nieuwe ervaringen op en daarmee kunnen jouw doelen ook veranderen. Dus maak je niet druk over het feit dat je dit voor de rest van je leven moet willen. Denk eerst maar aan de aankomende 5 jaar.


Als ik met studenten werk die echt nog geen idee hebben, beginnen we altijd met 3 basisonderdelen die helpen om jouw toekomstplaatje te vormen. En het gaat allemaal om jezelf beter leren kennen en onder woorden kunnen brengen wat je eigenlijk al weet.

 

1.     Interesses onderzoeken

Wat zijn nou dingen waar jij je graag mee bezig houdt? Waar word je blij van? Dat kunnen dingen zijn binnen jouw studie én daarbuiten. Wat doe je graag in je vrije tijd? En waarom doe je dat graag? Maak dat zo specifiek mogelijk voor jezelf. Stel je vindt reizen heel leuk. Wat vind je daar zo leuk aan? Wat voor soort reizen? En waarom juist dat soort reizen? Wat zegt dat over jou? Of als je zegt “voetbal”. Wat vind je zo leuk aan voetbal? Is het omdat het een teamsport is? En wat vind je dan zo leuk aan een teamsport? Het samenwerken? Of ben je aanvoerder en houd je ervan om anderen te motiveren? Of houd je van voetbal omdat je lekker veel in beweging bent? Of is het omdat je graag buiten komt? Je kunt jezelf eindeloos bevragen over deze dingen. Je komt tot de beste antwoorden als je dit samen met iemand anders doet die jou hier vragen over stelt. Bijvoorbeeld samen met jouw ouders. Pak een groot vel papier en ga samen brainstormen over jouw “Funfactor”.

 

2.     Talenten onderzoeken

Talenten zijn de dingen waar je van nature aanleg voor hebt, waar je energie van krijgt als je ze inzet en die ervoor zorgen dat je veel sneller leert als je ze kan gebruiken. Meestal hebben jouw interesses en talenten met elkaar te maken. Want de dingen waar je aanleg voor hebt vind je ook leuker om te doen. Talenten onderzoeken doe je het beste samen met iemand die jou heel goed kent. Talenten zijn vaak dingen die jij zelf als heel normaal ervaart. Daarom is het soms moeilijk om ze zelf te herkennen. Vraag daarom eens aan je ouders en aan een goede vriend wat zij denken dat jouw talenten zijn.

Een andere manier om je talent te onderzoeken is om het om te draaien. Wat zijn jouw valkuilen? Ben je bijvoorbeeld heel ongeduldig? Dat kan een valkuil zijn van een talent die je teveel inzet. Achter de valkuil ‘ongeduldig’ kan bijvoorbeeld het talent ‘gedreven’ zitten. Je wil heel graag dingen voor elkaar krijgen, je doelen bereiken. Dat kan ervoor zorgen dat je wat ongeduldig bent als het te langzaam gaat.

 

3.     Brainstormen over ideale baan/ werkomgeving

Als je jouw interesses en talenten beter in beeld hebt kun je starten met een brainstorm over jouw ideale baan en werkomgeving. Het liefste wil je dat jouw interesses en talenten daarin terugkomen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat moet sowieso in jouw baan terugkomen?

    Denk bijvoorbeeld aan: samenwerken, leidinggeven, creatief zijn, mensen helpen, veel afwisseling, enzovoorts.

  • Is er een specifiek onderwerp waar je graag mee bezig bent?

    Zoals: marketing, gezondheidszorg, financiën, social media, politie, techniek, dieren, fotografie, enzovoorts.

  • Hoe ziet jouw werkplek eruit?

    Bijvoorbeeld: een groot of juist klein bedrijf, heel zakelijk of juist niet, veel onderweg of juist op een vaste plek, bedrijfsleven, gezondheidszorg of in het onderwijs, enzovoorts.

           

Praat met volwassenen over hun beroepen

Als je deze drie dingen hebt gedaan begint zich steeds meer een beeld te vormen van wat jij graag doet en hoe jij dat later voor je ziet. Praat ook vaker met volwassenen in jouw omgeving over hun werk. Wat doen ze eigenlijk? En hoe ziet hun werk er precies uit? Hoe meer je hoort over wat je allemaal kan doen, hoe beter je een eigen mening kan vormen. Misschien mag je zelfs wel een dagje met iemand meelopen als je echt geïnteresseerd bent.

 

Meer motivatie of juist meer twijfel?

Het kan zijn dat je na dit onderzoek nog meer twijfelt over jouw huidige studie. Dan is het goed om daar een keer met iemand op school over te praten. Het kan ook dat dit onderzoek ervoor zorgt dat je zeker weet dat je juist wel op de goede studie zit. Dat helpt enorm voor je motivatie.

 

Hoe zit dat met jou? Weet jij al ongeveer wat je later wil of heb je nog steeds geen idee?

 

Ik ben benieuwd en hoor het graag in de reacties.  

PS: mocht je na het lezen van deze blog nog geen idee hebben wat je eigenlijk wil en ben je niet gemotiveerd voor jouw studie? Dan is een gratis studiecheck iets voor jou. Iedere week heb ik ruimte voor 3 online gratis studiechecks. In een half uur kijk ik met jouw situatie mee en doen we een check of jij wel op de juiste studie zit. Daarnaast geef ik je direct een paar tips om met meer motivatie door je studie te gaan. Je kunt je opgeven voor deze gratis studiecheck door op onderstaande knop te drukken en het aanmeldformulier in te vullen.