Ben jij een uitsteller? 3 tips om jezelf aan het werk te zetten!


Sssst... examens!

Dit hangt weer in de gangen op mbo-scholen. Veel studenten maken examens om hun jaar of opleiding af te sluiten. Ze moeten nog een keer goed aan de bak om het te halen.

Ik hoor veel studenten zeggen: Ik kan mezelf er echt niet toe zetten om weer te leren of om al die opdrachten te maken! Mijn motivatie is zo slecht.. Heb jij dat ook? Wat doe jij om jezelf dan toch aan het werk te krijgen?


Ik geef je 3 tips om aan de slag te gaan.

Tip 1: Deel op in kleine stukjes en vink af.

Pak een notitieblok. Gebruik een vel papier per vak. Schrijf dan per vak alles op wat je moet doen. En doe dat dan heel precies per hoofdstuk. Denk aan; begrippen leren, plaatjes leren, oefenvragen maken, laten overhoren.

Als je alles opgeschreven hebt ga je prioriteiten stellen.

Maak de dingen die je al goed kent groen. Maak dingen die twijfelachtig gaan gaan oranje en de dingen die je heel moeilijk vindt rood.

Nu weet je precies waar je wel en niet veel aandacht aan moet besteden.

Op naar zoveel mogelijk groen!

 
Plannen_Pioriteiten_leren_motivatie_examens
 

Tip 2: Zorg voor een stok achter de deur.

Studeer bijvoorbeeld samen met iemand anders en vertel elkaar wat je af wilt hebben of geleerd wilt hebben bij de volgende pauze. Of spreek met je ouders een begin- en eindtijd af, inclusief pauzes. Vertel je ouders wat je gedaan hebt in de tussentijd. Enne accepteer dan ook dat je ouders even pissig worden als je niets gedaan hebt of je niet wilt beginnen. Daar heb je ze voor ingeschakeld.

 
samen_leren_motivatie_stok_achter_de_deur_studeren
 

Tip 3: Maak het positief!

We kunnen heel veel doen met onze gedachten en met ons lichaam om in de juiste stemming voor leren te komen. Als je geen zin hebt denk je waarschijnlijk alleen maar aan de negatieve kanten.

  • bleeeegh, dan moet ik weer de hele tijd binnen zitten,

  • saaie dingen lezen,

  • ik kan het toch niet meer allemaal leren.

  • Je zit er achterover gezakt bij,

  • kijkt moeilijk en zit al zuchtend voor dat boek.

Logisch dat je dan totaal geen zin hebt om te studeren en je jezelf er niet toe kan zetten!

Denk daarom aan de positieve dingen. Wat krijg je ervoor terug als je goed je best gedaan hebt? Een dikke voldoende. Je gaat over! Haalt een diploma, bent trots op jezelf, leer misschien wel verrassend interessante dingen. Je wordt een expert!

En zet voordat je begint lekkere power muziek op waar je super vrolijk van wordt. Spring even door de kamer, ga rechtop achter je bureau zitten, klop jezelf op de borst en zeg tegen jezelf dat je dit gaat rocken 😎.

Ik weet zeker dat je dan met hele andere energie aan de slag gaat.

 
motivatie_power_studeren_you_can_do_it
 

En nu is het dus tijd om je telefoon weg te leggen waar je dit op aan het lezen bent. Leg hem ergens waar je hem niet kan zien en zet een wekker over een uur.

Begin nu eerst met alles opschrijven wat je moet doen.

Wil je nog preciezer weten hoe je een goede planning maakt?

Download dan het gratis stappenplan voor een goede weekplanning door op onderstaande knop te drukken.

Succes! You can do it!

Laura Wierda