We moeten zoveel en we willen zo weinig

Dat zou je denken als je onze gesprekken hoort. Als je voor de grap eens zou turven hoe vaak we het woord “moeten” zeggen, dan lijkt het net alsof het leven ons overkomt en we zelf geen keuzes maken. Het lijkt misschien onschuldig, want nee je bedoelt het niet zo.. maar dat woord “moeten” heeft veel meer impact op jou en jouw motivatie dan je denkt.

Moeten roept weerstand op

Ik hoorde het mezelf steeds vaker zeggen.. Ik moet nog boodschappen doen, ik moet straks naar een vriendin, ik moet echt nu leren, want anders haal ik een onvoldoende. Hoe vaker ik het zeg, hoe geïrriteerder ik word en hoe meer stress ik ervaar. 

Het wekt weerstand op. Als iemand tegen mij zegt dat ik iets moet, ga ik meteen steigeren. Bijna expres de andere kant op. Mensen zeggen het voor de grap wel eens “ik moet helemaal niks!”. En dat is de enige waarheid! We moeten namelijk helemaal niks. Alles wat je doet, wil je zelf. Waarom doe je het anders? 

Ja dat is de vraag.. waarschijnlijk doe je namelijk wel dingen die je voor je gevoel “moet”. Maar moet je ze ook echt? 

Laura Wierda motivatiecoach uitstelgedrag motivatie
 
Laura Wierda Motivatiecoach uitstelgedrag motivatie

Moet je het echt of wil je liever niet investeren?

Om terug te komen op dat tentamen waar ik voor moest leren... Het voelt als een verplichting om te leren omdat ik anders een onvoldoende haal. Maar ik kan toch ook ervoor kiezen om een onvoldoende te halen? Dat is dan wat ik wil.. maar ik wil een voldoende, dus wil ik leren. 

Er zitten bepaalde voorwaarden verbonden aan het resultaat dat ik wil bereiken. De vraag is of ik aan die voorwaarden wil voldoen. Als ik iets wil bereiken, is het nodig om te investeren. Als ik dat er niet voor over heb, wil ik het blijkbaar ook niet echt. 

Waarom doe jij wat je doet?

Waarom voelen veel dingen dan toch als “moeten”? Omdat we vaak niet heel bewust nadenken over wat we willen. Waarom doen we de dingen die we doen? Waarom ga je eigenlijk naar school? Wat levert het jou nu op? Waarom wil je die toets graag halen? 

Gebrek aan focus

Het heeft weer alles te maken met het gebrek aan focus en het gebrek aan een plan voor jouw leven (zie mijn vorige blog over uitstelgedrag). Het maken van een plan voor jouw leven begint met een andere manier van denken. Het gaat niet over wat je moet, maar om wat je kiest. 

Met een plan voor jouw leven denk je na over wat jij wil bereiken en vooral waarom je dat zo graag wil. Wat levert het jou op? En wat is nodig om dat te bereiken? En heb je dat ervoor over? 

Bedenk wat jij wil en wat het jou oplevert

Neem een moment de tijd om voor jezelf op te schrijven waar jij graag naartoe wil. Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Welke thema’s zie je daarin terug? Op persoonlijk gebied en op professioneel/ studie gebied. En bedenk dan niet alleen hoe die ideale situatie eruit ziet, maar ook wat het jou oplevert als je het bereikt hebt. 

Beschrijf het alsof je het al bereikt hebt én beschrijf het positief. Dus niet "Ik wil goed leren zodat ik geen onvoldoendes meer haal", maar "Ik heb mijn tentamens ruim gehaald en heb er alles aan gedaan om een goed resultaat te bereiken". Dat voelt namelijk al veel krachtiger als je het hardop zegt. 

Vervang het woord "moeten" door "willen"

Tot slot, begin eens met oefenen om het woord “moeten” te vermijden. Verplaats het door “willen” en je zult al een eerste verandering in jezelf merken.

 

Meer lezen? Schrijf je in voor mijn gratis wekelijkse tips & adviezen over motivatie, doelen stellen, plannen & organiseren.